dilluns, 20 de setembre del 2010

Labordeta, autèntic i íntegre

La matinada del passat 19 de setembre va morir José Antonio Labordeta, víctima d’un càncer de pròstata que arrossegava des de feia quatre anys i que finalment no ha pogut superar. Escriptor, poeta, cantautor, presentador de televisió i “el diputat amb menys vots d’Espanya” (com deia ell mateix), Labordeta va mantenir, per sobre de tot, una trajectòria coherent i íntegra al llarg de tota la seva vida.

Nascut a Saragossa l’any 1935, va participar en la fundació del setmanari cultural Andalán, que es va oposar a la dictadura franquista i va marcar la transició a Aragó. Les seves cançons també van mostrar sempre un tarannà combatiu i social, com la seva coneguda Canto a la libertad, considerada per molts aragonesos com l’himne extraoficial de la seva comunitat. Com a diputat va defensar aferrissadament el No a la guerra i va sortir a les notícies de tot el país quan es va enfrontar verbalment amb alguns diputats del PP, als quals va engegar a la merda sense cap mirament (mireu el vídeo al final).

Labordeta també va ser un home molt proper al poble, com va demostrar en el programa Un país en la mochila durant 7 anys a TVE, on recorria l’Espanya profunda amb la motxilla a l’esquena i mostrant la cara més desconeguda del país i de la seva gent.

Sense haver tingut la sort de conèixer-lo en persona, només per aquestes poques paraules que acabo de dir no puc deixar de pensar que segurament el món seria un lloc millor si hi hagués més gent com en José Antonio Labordeta. Gent autèntica, íntegra, amb ideals, amb principis, i per sobre de tot, defensora de la llibertat i enemiga dels que s’hi oposen. Descansi en pau.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails