dilluns, 20 de juny del 2011

El penal més famós de la història

Avui fa 35 anys, el 20 de juny de 1976, les seleccions nacionals de Txecoslovàquia i Alemanya Federal es jugaven el títol de l’Eurocopa que es va disputar a l’antiga Iugoslàvia. El partit va acabar amb empat a 2 després de la pròrroga, i per tant es va haver de decidir a la tanda de penals, per primera vegada a la història de la competició. Després dels quatre primers llançaments el resultat era de 4-3 a favor de Txecoslovàquia, perquè l’alemany Uli Hoeness havia fallat el seu. Això volia dir que si els txecs marcaven el següent penal, eren campions per primera vegada a la seva història.

La pressió, doncs, era immensa pel llançador, i a més a la porteria hi havia ni més ni menys que Sepp Maier, el millor porter del món en aquella època. Però cap d’aquestes circumstàncies va acovardir Antonín Panenka, que va inscriure per sempre el seu nom a la història del futbol quan va fer això:




L’admiració que va despertar aquest xut en el món del futbol va ser enorme. Mai fins llavors s’havia vist a ningú xutar un penal d’aquesta manera, amb l’afegit que era el decisiu. Un periodista francès va arribar a qualificar Panenka de “poeta”. Ell, però, va manifestar que mai va dubtar que marcaria, perquè ja ho havia provat algunes vegades en partits amistosos o fins i tot a la lliga txeca, i sempre li havia sortit bé. Fins i tot havia comentat als seus companys de selecció que si li tocava xutar un penal ho faria d’aquesta manera... i ells li havien dit que pobre d’ell que ho intentés.

Avui, 35 anys després, el seu xut continua sent un dels més famosos de la història del futbol, i aquesta peculiar manera de xutar els penals es continua coneixent com “estil Panenka”. Un merescut record per a un futbolista no massa conegut fins aquell moment, però que va demostrar una sang freda i un atreviment increïbles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails