dissabte, 21 de juny del 2014

Un playback molt especial

Fa unes quantes setmanes vam parlar del fenomen del shredding, que consisteix en agafar un videoclip d’algun artista famós, eliminar-ne el so i tornar a afegir la mateixa cançó reduïda a la mínima expressió. Doncs bé, avui m’agradaria parlar d’un fenomen semblant, però per mi encara més curiós: no es tracta de tornar a posar la mateixa cançó simplificada, sinó de substituir-la per una composició totalment nova.

Santeri Ojala (a la foto) és un músic finlandès conegut a Internet pel sobrenom de StSanders, que un bon dia estava mirant un vídeo d’Steve Vai sense so i, de sobte, va agafar la seva guitarra i va començar a tocar sincronitzat amb el guitarrista americà, però d’una manera còmica i simple. Va penjar el vídeo a YouTube i va ser molt ben rebut, fins i tot pel propi Steve Vai. L’èxit de l’experiment va fer que seguís parodiant altres grups i cantants famosos, i en alguns casos els seus vídeos van tenir més visites en un parell de mesos que els dels artistes originals en molts anys.

Un dels primers exemples d’això que expliquem el va fer amb el popular tema de Kiss I Was Made for Loving You. Aquesta és la versió original:



I aquesta la versió modificada per StSanders:



Tot i que el resultat final és gairebé còmic (la música és bastant simple i la lletra no té ni cap ni peus), s’ha de reconèixer que la feina té una notable dificultat. La música està perfectament sincronitzada amb les imatges, igual que les veus. Si ens imaginem el procés que ha hagut de seguir, mirant mil vegades el videoclip original, llegint els llavis del cantant, imaginant quines paraules quedarien bé encara que no tinguessin cap sentit, tocant una música que quadrés amb les imatges, etc., no és difícil deduir que s’hi ha hagut de passar uns quants dies.

Després de rebre més de set milions de visites, a principis de l’any 2008 YouTube va retirar els seus videoclips suposadament per temes de copyright, tot i que sembla que el motiu real van ser les queixes d’artistes amb menys sentit de l’humor que Steve Vai, i que no van acceptar les paròdies de bon grat. En qualsevol cas, sempre podrem visitar la seva pàgina web.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails