dimecres, 28 de maig del 2014

El nazisme a mitges

De les assignatures que vaig estudiar, una de les que més mandra em feia (no sé per què) és història. A mesura que m’he anat fent gran, però, el meu interès ha augmentat perquè m’he adonat que el coneixement d’èpoques passades ens ajuda a entendre moltes coses del present. Gairebé per casualitat, en un prestatge de casa vaig localitzar un petit llibret d’unes 160 pàgines, que malgrat un títol no massa inspirat (Cómo murieron Hitler y los suyos) em va semblar que podia resultar interessant per conèixer més detalls d’un dels episodis més importants de la història recent de la humanitat.

Malgrat el títol, l’obra de l’alemany Karl Zheiger no se centra només en el final del règim nazi, sinó que comença amb la pujada al poder d’Adolf Hitler i acaba amb la caiguda del Tercer Reich i els judicis de Nuremberg. El que passa és que, com podem deduir per la longitud del llibre, les explicacions de cada episodi són molt breus i, a més, ens trobem que a vegades es donen per sabudes coses que (almenys en el meu cas) no sempre se saben. Això obliga a que, si volem conèixer més detalls sobre aquell tema concret, haguem de buscar la informació pel nostre compte.

A aquest problema, que per ser sincer ja em podia esperar de bon principi, s’hi afegeix que la traducció castellana i l’edició del llibre són bastant lamentables. Hi ha errors imperdonables, com per exemple que alguns cognoms estan escrits de maneres diferents al llarg del text, o noms de països clarament erronis (com ara “Checoeslovaquia” i “Yugoeslavia”). Igualment, ens trobem amb errors gramaticals i sintàctics en moltes frases, fruit d’una mala traducció, i també amb errades ortogràfiques que demostren que ningú s’ha revisat el text abans de publicar-lo. En general, tot plegat fa força mal d’ulls.

Entre una cosa i altra, no es pot dir que hagi triat precisament la millor obra per saber més coses del règim nacional-socialista alemany. Alguna cosa he après, però si vull satisfer la meva curiositat històrica hauré de procurar buscar algun altre llibre més complet, més ben escrit i millor traduït.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails