dissabte, 25 de juliol del 2015

Història de la màfia

Fa uns mesos vaig comentar en aquest mateix bloc la lectura del llibre Crónicas de la mafia, del periodista basc Íñigo Domínguez. Aleshores ja vaig fer notar que, malgrat tractar-se d’una obra documentada i molt ben escrita, i que era ideal per fer-se una idea de què era la màfia, en alguns moments teníem la sensació que faltava alguna cosa en les històries que ens explicava. Ara he intentat omplir aquests buits amb la lectura de Cosa Nostra, un llibre de l’escriptor, historiador i acadèmic anglès John Dickie, conegut per les seves obres sobre Itàlia en general i sobre la màfia en particular.

Cosa Nostra explica, tal com ens diu el subtítol de la mateixa portada, la història de la màfia siciliana, des dels seus orígens al segle XIX fins pràcticament l’actualitat (el llibre es va publicar el 2004, però darrerament l’autor hi ha afegit unes quantes pàgines arrel de la detenció d’un important capo l’any 2007). Seguint un ordre estrictament cronològic, serem testimonis del seu naixement en els camps de llimoners de la Conca d’Oro siciliana, la seva progressiva immersió en el sistema social, empresarial, polític i judicial de tota Itàlia, la persecució que va rebre per part del prefecte Cesare Mori i del propi Mussolini, el seu enriquiment amb especulacions immobiliàries i tràfic de drogues, les guerres internes, la seva expansió cap als Estats Units, etc. I de pas, el llibre també s’encarrega de desmentir alguns dels tòpics que sempre han acompanyat a aquesta mena d’Estat paral·lel, com ara el seu origen medieval o la suposada ajuda que va prestar als aliats durant l’alliberament de Sicília.


Tot i que en alguns moments la lectura es fa una mica feixuga, especialment les parts on es parla de política, en general es tracta d’un llibre tan rigorós i documentat com distret i ple d’anècdotes, escrit amb un gran domini de la narrativa i que farà les delícies dels aficionats a la temàtica mafiosa (com jo). Tot i tractar-se d’una obra bastant més desenvolupada que Crónicas de la mafia (que plantejava uns primers apunts introductoris), lògicament el tema mafiós és tan ampli que sempre podrem trobar treballs més detallats que aquest, o més específics d’algun moment concret de la història o d’algun gàngster en particular. No obstant, com a obra general per tenir una idea dels orígens, l’evolució, què és i què representa la màfia siciliana en la història d’Itàlia, em sembla una elecció excel·lent.

John Dickie

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails