dimarts, 13 de juliol del 2010

La societat de la (des)informació

L’arribada de la TDT ha suposat, entre altres coses, l’aparició d’una sèrie de cadenes que, sent generosos, no aporten absolutament res a la qualitat de la graella televisiva. I a sobre hi ha casos directament denunciables, com ara el del canal Intereconomía, del qual m’emprenya fer-li una propaganda gratuïta que no es mereix, però és que tampoc em puc quedar callat.

La primera vegada que vaig ser conscient de la seva existència va ser arrel del programa esportiu Punto Pelota, on una colla d’individus (la majoria madridistes) es dediquen a parlar de futbol. Entre els tertulians destaca l’impresentable Tomás Roncero, que més enllà del fet que és fanàtic del Madrid i que expressa unes opinions bastant feixistoides, és un personatge que, directament, menteix. El seu odi cap a tot el que fa olor de català és molt destacable.

El tema del futbol no deixa de ser anecdòtic, però a més la infame cadena també ha estat protagonista per l’emissió d'un reportatge on qüestiona l’eficàcia dels preservatius a l’Àfrica (amb motius tan científics com que la manicura dels africans podria esquinçar-los, o que l’analfabetisme de la població podria convertir-los en un perill), o més recentment arrel dels insults a la consellera Marina Geli. L’últim exemple de “rigor periodístic” el vam tenir en l’informatiu (per dir alguna cosa) del vespre del dissabte 10 de juliol; així és com van “tractar” el tema de la manifestació a Barcelona:


Més enllà d’opinions i de creences personals, el que em sembla intolerable és que s’amagui informació, es menteixi i s’enganyi d’aquesta manera tan evident. Un mitjà de comunicació és una arma, pot fer molt de mal i si es van repetint constantment les mateixes mentides es pot sembrar el dubte o fins i tot una part de la població se les pot acabar creient. Ja ho deia Goebbels, ministre de propaganda del nazisme i un mestre consumat a l’hora de convèncer a les masses de coses molt allunyades de la realitat: “Una mentida repetida mil vegades es converteix en veritat”.

Per sort no només existeix aquesta cadena i la gent que vol contrastar la informació ho pot fer. Si només existissin ells, em sembla que el NO-DO es quedaria curt...


I ara, si em perdoneu, me’n vaig a vomitar una estona...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails