dimarts, 18 de maig del 2010

Adéu a la veu del heavy

La notícia s’acaba de conèixer: ahir, 16 de maig de 2010, va morir Ronnie James Dio als 67 anys d’edat, sens dubte una de les millors veus que ha donat el rock en general i el heavy metal en particular. El motiu ha estat el càncer d’estómac que li va ser diagnosticat tot just ara fa mig any, malaltia que finalment no ha pogut superar.

Dio va assolir la fama l’any 1975 quan es va unir a Rainbow, el grup format per l’ex guitarrista de Deep Purple Ritchie Blackmore, que ha emès un comunicat on ha lamentat la mort del seu ex company. Més endavant va passar a formar part de Black Sabbath (considerats els pares del heavy metal), després que el cantant original Ozzy Osbourne va ser acomiadat l’any 1979 pels seus problemes amb les drogues. Després de gravar tres àlbums amb aquesta banda, Dio va formar la seva pròpia banda homònima l’any 1982, amb la que va gravar 10 àlbums d’estudi.

A més del seu indiscutible llegat musical, Dio també passarà a la història per haver popularitzat el famós símbol de “les banyes del dimoni”, senya d’identitat de milions de fans del heavy. Més d’una vegada havia explicat que de petit li havia vist fer aquest gest a la seva àvia (d’origen italià), perquè la dona es pensava que així allunyava el mal d’ull. Ell el va començar a utilitzar en els seus concerts i es va fer tan famós que els aficionats el van adoptar com a propi.

Pel que expliquen, Dio era a més una persona extraordinàriament amable i molt estimada per companys de professió i pel públic en general. Era un personatge carismàtic, intel·ligent, fidel a les seves idees i un músic amb una veu privilegiada, que ha estat (i segur que serà) imitada per nombrosíssims cantants. Des d’aquí el meu petit homenatge, amb dues de les seves cançons més conegudes:

Holy Diver, del primer disc homònim amb la seva banda Dio:



I una versió en directe de Man on the Silver Mountain, la primera cançó del primer disc amb els Rainbow:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails