dijous, 6 de maig del 2010

El número Bacon

Per poder explicar la curiosa història del número Bacon, ens hem d’aturar un moment a parlar de la famosa teoria dels sis graus de separació, que intenta demostrar que qualsevol de nosaltres està connectat a qualsevol altra persona del planeta a través d’una cadena de coneguts inferior a cinc intermediaris. Això es basa en la presumpció que tothom coneix de mitjana a unes 100 persones, cadascuna de les quals coneix a 100 persones més; per tant, en teoria qualsevol individu podria passar un encàrrec a 10.000 persones més només demanant a un conegut que passi el missatge als seus coneguts. I així la cosa aniria creixent de manera exponencial.

Partint d’aquesta teoria, l’any 1994 tres universitaris nord-americans desvagats van tenir la curiosa idea de crear un joc que tenia l’objectiu de relacionar a qualsevol actor amb en Kevin Bacon (no sabem per què precisament ell) sense passar de les sis connexions, considerant que dos actors estan relacionats si han fet una pel·lícula junts. O sigui, si un actor ha compartit paper amb en Kevin Bacon té un número Bacon de 1; si ha aparegut en una pel·lícula amb un altre actor que ha compartit cartell amb en Kevin Bacon, té un número Bacon de 2. I així anar pujant...

Si voleu jugar, només heu de fer clic aquí. Els resultats són sorprenents i divertits, perquè podríeu pensar que posant algun actor català el número Bacon es dispara. Doncs no! Per exemple, en Pep Munné té un número Bacon de 2, i l’Emma Vilarasau de 3. De fet, és realment difícil trobar actors amb un número Bacon superior a 6, tot i que hi ha gent que ha arribat a 8. Proveu-ho, i ja m’explicareu!

Igual que dèiem en l’article del nostre bloc germà on parlàvem de l’individu que s’ha dedicat a posar la cara de Nicolas Cage a tota una sèrie de personatges, “qui no té feina, el gat pentina”. Però jo repeteixo que és d’agrair que almenys facin coses que permeten passar l’estona als altres desvagats com ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails